Подразделението на австрийските въоръжени сили, отговарящо за охраната на сградите на дипломатическите мисии в страната, е приведено в повишена готовност, след като спецслужбите са поличили информация за заплаха от ислямистки терористични атаки. Това обяви на брифинг официалният представител на Въоръжените сили на Австрия Михаел Бауер.

"Нашите сили, които обикновено охраняват посолствата, са нащрек", цитира думите му изданието Die Kleine Zeitung.

По-рано виенската полиция обяви засилване на охраната на обществени места в центъра на града поради получаването от специалните служби на информация за заплаха от терористичен акт. Органите на реда предупредиха гражданите за разполагането на засилени патрули на специалните части "Вега" и "Кобра" в центъра на града.

Според австрийския вестник Die Kronen Zeitung австрийските тайни служби смятат намиращите се във Виена църкви на египетски коптски християни за потенциални мишени на ислямистки атаки. Като потенциален извършител на атаката се посочва "неидентифицирана сирийска терористична групировка". Редица други публикации съобщиха, че правоохранителните органи разполагат с информация за заплахи срещу сирийски християни.