Австрия разглежда Руската федерация като важен и стратегически партньор на Европейския съюз наравно със Съединените щати, това става известно от документа за стратегията за сигурност на Австрия, цитиран от РБК-Украйна

Австрийската стратегия за сигурност е основният документ на страната в областта на националната сигурност и външната политика. Тя определя като цел "целенасочено сътрудничество със САЩ и Русия като стратегически партньори на ЕС в областта на вътрешната сигурност“.

Отбелязва се също, че външната политика на Австрия трябва да се формира върху по-нататъшното развитие на сътрудничеството между Австрия и Европейския съюз, както и "с такива важни партньори като САЩ, Русия и развиващите се страни“.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, след въвеждането на санкции от Европейския съюз срещу Русия, австрийският документ за сигурност не е претърпял промени.

 

Австрийското министерство на отбраната планира да помогне на Украйна с разминирането на териториите след края на военните действия.