Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е готов да приеме влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство по отношение на летищата, при условие че двете страни приемат мигранти от Сирия и Афганистан и увеличат граничния контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния. Това е заявил австрийският министър пред вестник Kurier.

"Разчупихме леда", е първата реакция на министър-председателя на Румъния Марсел Чолаку.

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенген и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че на румънците вече няма да им се налага да стоят на безкрайни опашки, когато летят в рамките на Европейския съюз", пише Чолаку във Facebook.

"Положихме големи усилия през последните месеци, за да достигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предойу има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", добавя той.

Реакцията му идва, след като австрийската преса съобщи, че Герхард Карнер е готов да отслаби ветото на Австрия върху разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България, като позволи премахването на летищния контрол. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, но България и Румъния няма да бъдат официални членове на Шенген.