Австрийският министър по европейските и конституционните въпроси Каролина Едщадлер потвърди в интервю пред германското издание Der Tagesspiegel, че руският президент Владимир Путин ще бъде арестуван, ако посети страната.

По думите на Едщадлер обявяването и издаването на международна заповед за арест от Международния наказателен съд означава, че ако Путин "стъпи на австрийска земя, трябва да бъде арестуван“.

"Австрия ще изпълни задълженията си по международно и наказателно право", добави тя.

По-рано австрийското външно министерство потвърди, че ще изпълни задълженията си като страна по Римския статут и ще арестува и екстрадира Путин на Международния наказателен съд в Хага, ако той реши да посети страната.

На 17 март Камарата за предварително производство на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, комисар на руския президент по правата на детето.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен смята, че европейските страни, подписали Римския статут, трябва да изпълнят заповедта за арест на Путин и да го предадат на Международния наказателен съд. В същото време Унгария, която е страна по споразумението, вече обяви, че няма да направи това.