Виена се противопоставя на опитите да се ограничи използването на горски ресурси в Европейския съюз с цел преминаване към чиста енергия и пълно премахване на въглеводородните емисии до 2050 г. Това подчерта австрийският министър на земеделието, регионите и туризма Норберт Тотшниг при пристигането си на среща на ресорните министри на страните от ЕС в Брюксел.

"Ограниченията върху използването на дървесина няма да бъдат ефективни. Ще продължа да работя за защита на нашето активно и устойчиво управление на горите в Австрия, както и за насърчаване на енергийното използване на дървесина. Особено по време на енергийна криза, ние трябва да използваме възобновяеми ресурси, каквито секторът на горското стопанство предлага, а не да ограничаваме [използването им]“, подчерта ръководителят на австрийското земеделско ведомство.

"Ядрената енергия получава зелена светлина, електроцентралите, работещи с въглища, се активират отново, но използването на устойчива биомаса трябва да бъде ограничено – тук нещо не е наред“, подчерта Тотшинг.

Европейската комисия постави задачата на ЕС да изгради икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г. За да направи това, тя възнамерява да стимулира развитието на алтернативни източници на енергия, да блокира въглеродното финансиране и да повиши енергийната ефективност. Настоящата газова криза в ЕС косвено допринася за тази цел, тъй като поради повишаването на цената на електроенергията скъпите алтернативни енергийни източници станаха печеливши без допълнителни държавни субсидии.