Австрия няма да подкрепи включването на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, съобщава националният ежедневник Der Kurier.

Тази седмица Европейската комисия се изказа в подкрепа на разширяването на Шенгенското пространство с включването на България, Хърватия и Румъния. "Крайно време е да ги приветстваме", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в Брюксел в сряда. Властите в Брюксел призоваха държавите от Общността да позволят на тези три страни "пълно участие" в Шенгенското пространство. Гласуването трябва да се проведе в Брюксел на 8 декември, като за допускането на трите страни в зоната се изисква единодушие.

Сега обаче съпротивата срещу евентуално решение в тази насока нараства. Австрия е един от противниците на разширяването, заяви вътрешният министър на страната Герхард Карнер пред вестник Der Kurier. "Не е време да гласуваме за разширяване сега, ако системата на външните граници не работи. Спусъкът за съпротивата е потокът от бежанци, който се влива в Централна Европа през Балканите. Повече от 90 000 мигранти вече са били задържани в Австрия тази година, 75 000 от които не са били регистрирани в друга страна от ЕС, според Министерството на вътрешните работи“.

Следователно разширяването ще бъде гореща тема на специалната среща на вътрешните министри следващата седмица. За Хърватия обаче няма да има специално гласуване, тъй като чешкото председателство на Съвета иска вотът да бъде общ и за трите държави. "Разширяването на повредена система не може да работи. Ситуацията в Европа показва кристално ясно, че защитата на външните граници се е провалила“, коментира Карнер.

Шенгенското пространство включва всички страни от ЕС с изключение на България, Ирландия, Хърватия, Румъния и Кипър, както и четири държави извън ЕС: Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

По правило в Шенгенското пространство няма проверки по вътрешните граници. След бежанската криза през 2015 г. този принцип бе изоставен от редица държави, включително Австрия.