В отговор на призивите на президента Румен Радев България да бъде приета в Шенгенското пространство, канцлерът на Австрия подчерта необходимостта от издигането на ограда по границата ни, съобщава европейската редакция на Politico.

"Ние сме силно ангажирани с осигуряването на нашата граница“, обяви по-рано Радев,  като посочи, че "трима български гранични полицаи загинаха, защитавайки външната граница на ЕС“.

Но това не трогва Австрия: миналата седмица Виена блокира включването на България в зоната за свободно пътуване в Европа. Нехамер реагира още при пристигането си на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел с думите:

"Има нужда от ограда в България“, каза той, като намекна за финансиране от ЕС - нещо, което Блокът традиционно отказва да прави.

"Българският президент сигурно ви е казал, че имат големи проблеми. Самият той заявява, че е необходимо укрепване на оградата срещу Турция“, цитира изданието думите на Нехамер.

И двамата подчертаха необходимостта от редовна комуникация, но Радев все пак имаше по-широко послание към колегите си: "Не ни оставяйте сами“.