Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер заяви в четвъртък при пристигането си в Брюксел, че страната му ще наложи вето на присъединяването на Румъния и България  към Шенгенското пространство на заседанието със своите колеги по късно днес, съобщава AFP.

"Ще гласувам днес против разширяването на Шенген към Румъния и България“, обяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер при пристигането си на среща с европейските си колеги в Брюксел. Австрия, която е изправена пред рязко увеличение на молбите за убежище, се опасява, че премахването на граничния контрол с тези две страни ще увеличи допълнително пристигането на мигранти. "Тази година регистрирахме повече от 100 000 незаконни преминавания на границата с Австрия“, каза той.

Освен Австрия, друга държава членка - Нидерландия, е враждебно настроена към влизането на България в Шенген. Холандският министър на миграцията Ерик ван дер Бург обясни в четвъртък, че страната му има опасения относно "корупцията и човешките права" у нас и иска нов доклад от Комисията по тези точки. "За нас това е "да“ за Хърватия и "да“ за Румъния“, каза той. Но в момента случаят с Румъния (19 милиона жители) е процедурно свързан с този на България (6,5 милиона). 

Очакванията са на срещата на вътрешните министри от ЕС "зелена светлина" за Шенген да получи само Хърватия, отбелязва агенцията.