Австрийското министерство на вътрешните работи е отправило три условия за приемане на Румъния в Шенгенското въздушно пространство. Отмяната на контрола по сухопътните граници е тема на отделни дискусии. Отправените условия са формулирани по искане на румънската Digi 24. Тези условия на Австрия засягат и България.

Австрия формулира три условия за премахване на контрола по въздушните граници 

1) По-нататъшно укрепване на защитата по външните граници на Европейския съюз. Присъствието на Фронтекс (гранична полиция на Европейския съюз - не) на българо-турската граница трябва да се увеличи поне тройно.

Освен това финансовата подкрепа за охраната на външните граници на България и Румъния трябваше да бъде увеличена "значително".

2) Засилен граничен контрол по сухопътните граници между България и Румъния, както и между Румъния и Унгария.

3) "Поемете отговорност за нелегално пристигналите в Австрия мигранти" е третото условие, формулирано от австрийското вътрешно министерство.

"Ако тези условия бъдат изпълнени, Австрия може да се съгласи (да приеме Румъния в) Еър Шенген", се посочва още в отговора от Виена.

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер е готов да приеме влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство по отношение на летищата, при условие че Румъния и България приемат мигранти от Сирия и Афганистан и засилят граничния контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, съобщиха австрийските издания в събота.

"Има вероятност България да стане член на т. нар. въздушен Шенген. Да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет като "България вече е в Шенген", коментира пред репортер на "Фокус" президентът Румен Радев изказването на австрийския вътрешен министър.