Австрия се стреми да ускори прекратяването на газовите си връзки с Русия - стъпка, която би могла да намали зависимостта на Виена от Москва в областта на енергийните доставки, но е изправена пред трудни правни и политически предизвикателства, пише европейската редакция на Politico.

В понеделник, 12 февруари, австрийският министър на енергетиката Леонор Гевеслер обяви планове, които ще принудят местните енергийни компании бавно да се откажат от руския газ и да проучат възможностите за по-ранно прекратяване на дългосрочния газов договор на страната с Москва, който изтича през 2040 г.

"Зависимостта ни от руския природен газ застрашава просперитета, сигурността и бъдещето на страната ни", заяви тя в изявление, като се аргументира, че зависимостта на страната от Москва е "явен пазарен провал", който сега означава, че "държавата трябва да се намеси".

ЕС иска постепенно да преустанови вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г., но Австрия остава една от страните в блока, които са най-зависими от Москва за газ. В Австрия има около четири милиона основни жилища, 22% от които се отопляват с природен газ.

През декември зависимостта на страната от Русия по отношение на природния газ нарасна до 98%, сочат официални данни, което е най-високото ниво, откакто Москва започна пълномащабната си атака срещу Украйна преди почти две години.

Австрия е подложена на по-широки критики заради поддържането на тесни търговски връзки с Русия. През декември Виена заплаши да провали 12-ия пакет от санкции на Брюксел, след като Украйна определи австрийската банкова група Райфайзен като "военен спонсор" заради отказа ѝ да напусне Русия.

Според новите предложения на Гевеслер австрийските газови компании ще трябва да докажат, че постепенно увеличават дела на неруските потоци в доставките си. Правителството също така ще възложи независимо проучване за оценка на разходите за прекратяване на дългосрочния договор между руския гигант за износ на газ "Газпром" и австрийската енергийна компания OMV, която е частично държавна собственост.

Проблемът е, че прекратяването на дългосрочния договор - чието съдържание е поверително - вероятно ще предизвика такса за предсрочно прекратяване на стойност "над 1 млрд. евро", заяви Флориан Щангл, австрийски правен съветник по енергетика в NHP Rechtsanwälte.

Според него "единствената възможност" да се избегне това е да се приеме "ясен закон", който забранява вноса на руски газ като цяло или прекратява конкретния договор, въпреки че дори това "вероятно" ще доведе до завеждане на арбитражно дело от страна на "Газпром" срещу OMV.

Говорител на OMV е заявил пред Politico, че първо трябва да се създаде "политическа рамка" за постепенното спиране на руския газ, но е намекнал, че компанията може да подкрепи законови промени, като добави: "Ако е необходимо, OMV може да снабдява клиентите си в Австрия със 100 процента неруски газ."

"Газпром" не е отговорил веднага на запитването за коментар от страна на Politico.

Но плановете на правителството са изправени и пред трудна политическа битка, тъй като правните му предложения изискват мнозинство от две трети в парламента - постижение, което според австрийския политолог Томас Хофер е още по-трудно, тъй като Виена преминава в режим на предизборна кампания преди изборите по-късно тази година.

Австрийските зелени, които ръководят министерството на енергетиката, "искат да окажат натиск върху своя коалиционен партньор" - дясноцентристката Народна партия (ÖVP) - е коментирал той, "но знаят, че това вероятно ще бъде много трудно ... като се има предвид, че годината е предизборна".

По думите му, тъй като в момента крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) е начело в социологическите проучвания, а социалдемократите и ÖVP се борят за второто място, и двете партии са особено чувствителни към всяка мярка, която би могла да повиши цените на енергията и "да им обърне гръб".