С 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенгенското споразумение бе отхвърлено в рамките на гласуването в Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи заради липсата на консенсус. Кандидатурата на Хърватия бе одобрена и от 1 януари 2023 г. ще бъде премахнат граничният контрол на сухопътните и морските гранични пунктове в страната, а през пролетта, от 26 март 2023 г. – и на летищата.

Двете държави, които затвориха вратите за Шенген за България, са Австрия и Нидерландия. Представители и на двете страни-членки изложиха аргументите си дни преди гласуването в Съвета.

По-рано тази седмица канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърди позицията на официална Виена срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение, като аргументира решението си с мигрантския поток през региона. При пристигането си на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в албанската столица Тирана във вторник Нехамер подчерта, че Виена е загрижена не само за западнобалканския маршрут, но и за миграционния маршрут през България, Румъния и Унгария към Австрия. В тази връзка той повтори, че не подкрепя разширяването на Шенген с България и Румъния и заяви, че "имаме още много неща да си говорим“.

"В момента няма одобрение за разширяване, което да включва България и Румъния. Трябва повече време. Имаме твърде голям брой мигранти. Имаме 75 000 нерегистрирани мигранти“, обясни канцлерът, като допълни, че "това е въпрос на сигурност“.

При пристигането си на заседанието на Съвета в Брюксел в сутрешните часове на деня министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер на свой ред също повтори, че страната му ще наложи вето на присъединяването на Румъния и България  към Шенгенското пространство. "Ще гласувам днес против разширяването на Шенген към Румъния и България“, обяви Карнер при пристигането си на среща с европейските си колеги в Брюксел.

Нидерландия е другата отрицателно настроена към влизането на България в Шенген. Министърът на миграцията Ерик ван дер Бург обясни, че страната му има опасения относно "корупцията и човешките права" у нас и поиска нов доклад от Комисията по съответните точки. "За нас това е "да“ за Хърватия и "да“ за Румъния“, каза той. Но в момента случаят с Румъния (19 милиона жители) е процедурно свързан с този на България (6,5 милиона)“, обясни министърът.

В първи реакции след обявяването на решението за приемането на Хърватия в Шенген и за оставянето на България и Румъния извън пространството на свободно придвижване на хора и стоки, европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон изрази разочарование от решението на Съвета на ЕС.

"Граждани на Румъния и България, имахте право да влезете в Шенгенското пространство. Разочарована съм. За мен е строг приоритет Румъния и България да се присъединят възможно най-скоро“, заяви Йохансон.

Подкрепа изрази и официална Прага, която към настоящия момент е ротационен представител на Съвета на ЕС. Чешката република обеща подкрепа за България и Румъния по пътя към включването им към шенгенската зона.

"Румъния и България са готови да станат членове на Шенген. Убеден съм, че скоро ще настъпи моментът и за тях. Ние и чешкото председателство ще ги подкрепим по този приоритет“, подчерта вътрешният министър на страната Вит Ракушан след гласуването в Брюксел.

"Въпреки разочароващото отношение от двете държави ние сме позитивни и вярваме, че ще завършим успешно този процес съвсем скоро“, коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"За нас е важно, че почти всички държави ясно разбират ролята ни за опазването на външната граница на Съюза и оценяват високо усилията ни в това отношение“, обясни Демерджиев.

Служебният министър допълни, че страната ни е срещнала много повече разбиране, подкрепа и конструктивни предложения, отколкото обратното. По думите му на този етап България ще отговори със същото.

"Австрия няма ясно данни откъде идват тези мигранти. Нашето становище и на комисията идват от Сърбия по линия на безвизовия режим. Неслучайно и самата Австрия казва, че оценява усилията ни високо, особено тези през последните месеци“, подчерта служебният министърът.

"Макар България да не е отговорна за проблемите на Австрия ние сме готови конструктивно да обсъдим тези проблеми и да търсим решението им“, заключи Демерджиев.

Разочарование изразиха и в съседна Румъния. Министър-председателят на северната ни съседка Николае Чука определи австрийската блокада за членството на страната в Шенген като "неоправдана“ и увери, че Румъния "не е врата за нелегални мигранти“.