Австрия предлага да проведе преговори за деескалация на конфликта в Украйна на своя територия и е готова да поддържа канали за комуникация с Русия. Това съобщава американският вестник The Hill, позовавайки се на представител на властите във Виена, пожелал анонимност.

Лора Купър, заместник-помощник-министър на отбраната на САЩ, отговарящ за Русия, Украйна и евразийските въпроси, подчерта, че Вашингтон непрекъснато се консултира със съюзниците от НАТО относно "ядрената заплаха“ от от Русия. По думите й "форумът на НАТО" е най-важното място за обсъждане на подобни въпроси.

В тази връзка австрийски служител заяви пред изданието, че Австрия "се е предложила като неутрална платформа за трудни преговори и е готова да преговаря за деескалация, както и да поддържа канали за комуникация с Русия“.

Австрийският канцлер Карл Нехамер, говорейки пред репортери в кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември, каза, че Русия и Украйна трябва да имат желание да преговарят като условие за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. Първият дипломат на Виена Александър Шаленберг също отбеляза, че преговорите "винаги изискват желание от двете страни", така че не може да се говори за провеждането на такива, докато военните действия продължават. По думите му Виена, ако се наложи, е готова да стане платформа за преговори.

На 4 октомври президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за невъзможността за провеждане на преговори с руския лидер Владимир Путин. Коментирайки това решение, Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Руската федерация, каза, че за преговори са необходими две страни, така че Москва ще изчака промяна в позицията на настоящия или следващия президент на Украйна по отношение на диалога с Москва.