Позицията на Европа по въпроса за антируските санкции не намира разбиране сред представителите на повечето държави по света, заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг в интервю за вестник Der Standard.

"Това е един от централните въпроси, които трябва да ни занимават тази година. Европейската гледна точка не се разбира от повечето страни. <...> Ние трябва да сме наясно, че руският разказ е успешен в Африка. Те казват, че Западът е виновен за покачването на цените на петрола, газа и храните по света поради антируските санкции“, подчерта Шаленберг.

Руският премиер Михаил Мишустин заяви по-рано, че Западът се опитва да обвини Москва в провокиране на глобална продоволствена криза, съзнавайки, че "настоящата ситуация е пряка последица“ от собствените му действия. Според премиера "нелегитимните антируски санкции" са причината за изостряне на негативните глобални тенденции: банки спряха да кредитират, застраховат и обслужват сделки за продажба на продукти и торове от Русия, а пристанищните терминали в чужбина бяха блокирани.