Депутати от опозиционната "Партия на свободата на Австрия“ и Социалдемократическата партия на Австрия напуснаха пленарната зала на Националния съвет (долната камара на парламента на страната) в знак на протест срещу речта на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски, излъчена чрез видеовръзка. На празните си места депутатите оставиха табели с надписи "Място за мир“ и "Място за неутралитет“, съобщава австрийският вестник Der Standard.

"Всъщност това, което Зеленски заяви в австрийския парламент чрез видеовръзка, само по себе си трябваше да бъде достатъчно вълнуващо. Украинският президент говори за "тотална война" на Русия срещу страната му..., но и увери, че "Украйна е решена да не губи духа си“. Във всеки случай думите му стигнаха до Националния съвет твърде късно: Австрия беше една от последните държави в ЕС, които предложиха на украинския президент възможност да говори в парламента“, пише изданието. От редакцията отбелязват, че от европейските страни само Унгария и България продължават да отказват обръщение на Зеленски.

След приветствието от председателя на Националния съвет Волфганг Соботка (АНП), депутатите от "Партията на свободата на Австрия“ демонстративно са отказали да ръкопляскат. "Официално Австрия е военно неутрална, но не и политически“, обясни Соботка, точно преди депутатите от опозицията да извадят табели с надписи "Място за мир“ и "Място за неутралитет“. След това всички излязоха от залата и не се върнаха, докато Зеленски говореше за военните престъпления на Русия срещу страната му.

Не само депутатите на "Партията на свободата на Австрия“ не пожелаха да чуят думите на Зеленски. Редиците на СДПА също са оредели – за речта останаха 18 от 40 депутати на партията.

Въпреки това е имало други желаещи да чуят Зеленски. Множество посетители дойдоха в залата за събитието. Сред тях: държавният глава на Австрия Александър Ван дер Белен и украинският посланик във Виена Васил Химинез.