Министърът на отбраната на Австралия във вторник заяви, че сделката за закупуване на ядрени подводници от САЩ е нужна за противопоставяне на най-голямото конвенционално въоръжаване в региона след Втората световна война, предава Associated Press.

Австралийски служители заявиха, че сделката ще струва до 245 милиарда долара през следващите три десетилетия и ще създаде 20 000 работни места. Това идва в момент, когато Китай бързо изгражда собствена армия.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс отбеляза, че са положили огромни дипломатически усилия в продължение на месеци преди обявяването на сделката в понеделник, включително повече от 60 разговора с регионални и световни лидери. Австралия дори е предложила да държи Китай в течение, заяви той..

"Предложихме брифинг. Не съм участвал в брифинг с Китай“, отбеляза Марлс.

Попитан от репортери дали Китай е отхвърлил брифинга или изобщо е отговорил, Марлс отговори: "Не знам за такъв отговор.“

Без да споменава конкретно Китай, Марлс каза, че Австралия трябва да отговори на военното натрупване в Тихия океан.

"Ако не го направим, ще бъдем осъдени от историята“, категоричен е той.

Китай заяви, че сделката крие сериозни рискове от разпространение на ядрени оръжия и стимулира надпреварата във въоръжаването.

"Призоваваме САЩ, Великобритания и Австралия да се откажат от манталитета на Студената война и играта с нулева сума, да изпълнят вярно своите международни задължения и да направят повече, за да допринесат за регионалния мир и стабилност“, заяви говорителят на външното министерство Мао Нин по време на ежедневен брифинг в четвъртък.