За първи път от 2014 г. насам Австралия понижи нивото на терористична заплаха в страната. Това съобщи в понеделник ръководителят на Националната служба за сигурност и разузнаване (ASIO) Майк Бърджис.

"След внимателно обмисляне и консултация ASIO понижава националната терористична заплаха на Австралия до "възможна“. Докато Австралия остава потенциална цел за терористи и екстремисти, които възнамеряват да атакуват, има по-малко от тях, отколкото през 2014 г., когато заплахата беше повишена до "вероятна“, поясни Бърджис пред репортери.

 

Ръководителят на ASIO подчерта, че "терористичните идеологии, тактики и възможности на организациите непрекъснато се променят, както и желанието на техните членове да извършват реални атаки". "От 2014 г. в Австралия е имало 11 терористични атаки, а други 21 са разкрити и предотвратени. Тази [2022] година не сме регистрирали нито една сериозна заплаха“, каза той, като отбеляза, че Националната служба за сигурност и разузнаване "продължава да следи за хора, които имат екстремистки убеждения", предават местните медии.

Бърджис подчерта, че според ASIO различни терористични групи "в момента получават много по-малко подкрепа и съчувствие в Австралия". "Трябва ясно да видим разликата между приказките и истинския тероризъм. През последните две години наблюдаваме увеличаване на броя на екстремистките организации, подкрепящи различни теории на конспирацията, но  повечето от тези групи са по-склонни да се съсредоточат върху вербуване и радикализация, отколкото планиране на атаки", увери ръководителят на разузнавателната служба.

Бърджис също така посочи, че в момента най-голямото безпокойство на ASIO е радикализирането на младежта и нарастващата заплаха от чужда намеса.

Австралийската служба за национална сигурност и разузнаване повиши нивото на тревога за тероризъм в страната през 2014 г., след като потвърди докладите, че значителен брой австралийски граждани са летели до Сирия и Ирак, за да се присъединят към ислямистки терористични групи.