Австралия ще закупи американски ракетни системи за залпов огън HIMARS, съобщава телевизионният канал ABC News.

Отбелязва се, че през следващата година правителството планира също да сключи сделка за придобиване на норвежки  ракети за австралийските военни кораби.

"Австралийската армия ще получи безпрецедентна способност за поразяване на далечни разстояния чрез закупуването на американските HIMARS... Правителството на (министър-председателя Антъни – бел.ред.) Албанезе сключи споразумение за закупуване на 20 РСЗО до 2026 г. “, съобщава медията.

Общата сума на сделката между един и два милиарда австралийски долара (от 681,5 милиона до 1,36 милиарда щатски долара).

В края на декември 2022 г. местни медии съобщиха, че правителството на Австралия обмисля създаването на нова ракетна система за защита на регионите в северната част на страната на фона на засилената китайска активност в Азиатско-тихоокеанския регион.

Ракетната система за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) е разработена в САЩ от BAE Systems и Lockheed Martin през 1996-2000 г. и се произвежда от 2003 г. насам. Създадена е на базата на триосовото колесно шаси FMTV на американската армия, тя може да носи шест ракети или една оперативно-тактическа балистична ракета ATACMS. Ефективният обсег на стрелба за определени видове боеприпаси е до 80 километра.