"В настоящите трудни времена е най-естествено да търсим лъч на надежда и оптимизъм. Преди две години на 15 септември Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн, чрез посредничеството на САЩ, подписаха важни документи, известни като Авраамовите споразумения, приветстващи мира и нормализацията в региона, които днес ни посочват пътеводната светлина, водеща към едно по-добро бъдеще в Близкия изток", пише посланикът на Израел в България Йорам Елром в съобщение до медиите.

Церемонията на моравата пред Белия дом през 2020 г. е историческо събитие съссериозен потенциал за трансформация на региона, а с годишнината от подписването на самите споразумения отбелязваме и забележителните постижения, осъществени за този кратък период.В продължение на години Израел работи дискретно за изграждането на не явнидипломатически и икономически отношения с други умерени държави в региона.Нужна бе мъдрост, за да се признае в крайна сметка, че Държавата Израел енеразделна и неизменна част от Близкия изток, допринасяща много за стабилността и просперитета на района. Необходима бе и визия, която да начертае бъдещето и да открие допирните точки между народите в Близкия изток. Изискваше се смелост, за да се осъзнае, че мирът не е срамен компромис, както твърдят враждебно настроени елементи, а е победа на доброто в човечеството.По време на изказването си, редом с президента Байдън в Йерусалим, премиерът Яир Лапид подчерта важността на тази промяна в парадигмата, като заяви, че в региона е налице нов "съюз на умерени държави, вярващи в мира и в шанса за по-светло бъдеще на младото поколение“.

Споразуменията укрепват връзките между народите на Израел, ОАЕ и Бахрейн.Топлите отношения на националните лидери рефлектираха върху всеки един аспект на обществения живот и сега те процъфтяват между трите нации. Отварянето на небето между Тел Авив и Дубай свърза народите и културите по невиждан досега начин като от ноември 2020 г. досега над 500 000 израелски туристи и бизнесмени посетиха ОАЕ и Бахрейн. Израел участва и с национален павилион на Изложението Дубай 2020, чиято тема "Пътуване към утрешния ден“ по най-подходящ начин символизира надеждите на страната за нови отношения.Блестящ пример за новия умерен съюз, който Авраамовите споразумения насърчават в Близкия изток, бе и основаването на Форума в Негев, в рамките на който се проведе първата по рода си среща на върха в Сде Бокер през 2022 г. Тогавашният външен министър Яир Лапид бе домакин на държавния секретар на САЩ и на външните министри на ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Египет. Събитието доведе до създаването на постоянния Форум в Негев, който вече работи за изграждане на нова регионална архитектура, основана на прогрес, технологии, религиозна толерантност, както исътрудничество в областта на сигурността и разузнаването.

Споразуменията също така създадоха вълнуващи възможности за регионално имногонационално сътрудничество в областта на енергетиката, устойчивостта, туризма, сигурността и много други. В рамките на две години бяха подписани тридесет и четири двустранни договора между Израел и ОАЕ в областта на здравеопазването и околната среда, селското стопанство, водите, туризма и др. Към момента Израел е подписал и двадесет и две споразумения с Бахрейн, в това число в областта на икономиката, туризма и комуникациите.

Израел се стреми да разгърне регионалното сътрудничество, което започна сАвраамовите споразумения и да разшири обхвата на мира и нормализацията вБлизкия изток. Израел вярва, че може да осъществи промяна в конфликта и даустанови мирно съвместно съществуване с най-близките си съседи, палестинците, в духа на споразуменията. В края на краищата, мирът ражда мир. Освен това процесът на нормализация служи за ефективно консолидиране на умерените сили в региона пред лицето на споделените заплахи като осигурява противовес на иранската заплаха.

Предприетите смели стъпки представляват решение за изграждане на общо бъдеще, което е в полза на всички народи в региона. Споразуменията осветяват пътя към нова, изпълнена с надежда реалност в Близкия изток, която да донесе мир, сигурност и просперитет за всички", пише дипломатическият представител на еврейската държава в България Йорам Елрон.