Властите в Гърция повишиха готовността на всички аварийни служби заради приближаването на бурята "Елиас“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на изявление на министъра по изменението на климата и гражданската защита Василис Кикилиас.

Пожарната служба, специалният отдел за реагиране при бедствия (EMAK), въоръжените сили, полицията и регионалните власти на Тесалия са в повишена готовност, добави Кикилиас в изявление от Координационния център за гражданска защита в централния гръцки град Лариса.

Повече от 1600 полицаи, два армейски взвода, 70 служители на ЕМАК и повече от 110 оператори на земни машини са в готовност, увери министърът.

Коментирайки последиците от неотдавнашната буря "Даниел“ върху района на Тесалия, Кикилиас увери, че регионалните власти са положили огромни усилия, въпреки препятствията, "да разширят коритата на реките, работейки по мостове, потоци и реки, както и в отдалечени, трудни за достъп зони за достигане“.

Разяснявайки наличните човешки ресурси преди връхлитането на "Елиас“, началникът на противопожарната служба генерал-лейтенант Танасис Балафас на свой ред обяви, че има 650 пожарникари със 140 противопожарни коли в Тесалия. Освен това са на разположение четири катера от четири специални звена на EMAK и от две звена за горски операции (EMODE), както и два армейски хеликоптера.

"Имаме сили, разположени на три ключови пресечни точки, за да можем бързо да достигнем до всички села, които трябваше да бъдат евакуирани последния път“, добави той.