Споменаването в сряда от министъра на отбраната на Гърция Никос Дендиас за необходимостта от защитна противовъздушна система върна на преден план дебат в южната ни съседка, който продължава на ниво военно ръководство през последните няколко години – много преди демонстрацията на израелските способности срещу вражески дронове и ракети, пише Kathimerini.

"Нацията трябва да се предпази… Разглеждайки конфликта в Украйна, ние стигнахме до заключението, че е наложително да се изгради противовъздушна система и система за борба с дронове“, заяви Дендиас пред Skai TV, обявявайки планове за разработване на система за противовъздушна отбрана, вдъхновена от израелската "Железен купол“, който трябва да защитава страната срещу въздушни заплахи.

Турция разполага с много голям брой безпилотни летателни апарати (БЛА) от различни категории. Тези дронове представляват сериозна заплаха за гръцките въоръжени сили. Редица от тях са били използвани в скорошни конфликти, като например в Либия, Украйна и Азербайджан, като турците са приложили уроците, научени от тяхното оперативно използване.

В момента в Гърция работят два вида системи. Едната е системата за противовъздушна отбрана за противодействие и неутрализиране на самолети, балистични и ударни ракети на противника в зависимост от техните възможности и технически характеристики.

Състои се от самолетите прехващачи на Щаба на тактическите военновъздушни сили на Гърция, ракетите С-300, системите Patriot, HAWK, Crotale, Тор-М1, Оса-АК и преносимите системи за противовъздушна отбрана Stinger.

Другата е немобилна ("меко убиваща“) система срещу дронове, способна да проследява цели (до стотици километри), включително заглушители за тяхното електронно неутрализиране, и интегрирана глобална система за позициониране (GPS).

Има и възможности за заглушаване на сателитните комуникационни и навигационни системи на дроновете. Има планове за надграждане на тази система, за да придобие кинетични способности за атака и сваляне на вражески дронове ("твърдо убиваща“).

Дендиас намекна, че през следващите години ще има опит за създаване на единна система за противовъздушна отбрана, която да свърже двете системи.