Официална Атина не изключва среща между премиера на страната Кириакос Мицотакис и президента на Турция Тайип Ердоган в кулоарите на европейската среща на върха в Прага тази седмица. Това заяви правителственият говорител Янис Иконому в сряда, но добави, че "все още няма индикации в тази посока“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

В чешката столица в четвъртък ще се проведе учредителната среща на върха на Европейската политическа общност – идея на френския президент Еманюел Макрон. Говорейки пред репортери, Иконому каза, че гръцкият лидер планира да повдигне въпроса за турските провокации пред европейските лидери.

Иконому реагира и на последното изявление на един от съюзниците на Ердоган - Девлет Бахчели, който подчерта, че Гърция няма право да претендира за суверенитет над островите в югоизточната или северната част на Егейско море. Говорителят на кабинета в Атина осъди коментарите му като "в разрив с историята“ и "безпочвени“, заявявайки, че те отбелязват "ескалация на провокативната реторика [на Турция]“.

Освен това Иконому атакува меморандума за енергийни проучвания, подписана в понеделник между либийското правителство в Триполи и Анкара, подчертавайки, че споразумението се оспорва от Европейския съюз, САЩ и базирания в източната част на Либия парламент. "Турция не получи нищо освен неодобрение и силни препоръки да сложи край на ревизионистката си политика“, каза той.

Атина смята, че споразумението може да има отражение върху нейния суверенитет, тъй като се основава на оспорвания турско-либийски меморандум от 2019 г., който разграничава зоните на морска юрисдикция на двете несъседни държави и пренебрегва факта, че Гърция и Египет стоят на пътя им географски.