Въпреки леката промяна в публичния дискурс на бъдещия министър-председател на Северна Македония Християн Мицкоски, опитни дипломати гледат на стратегията за "стелт война“, следвана от новото ръководство в Скопие, като нарушение на термина "ergo omnes“ на Преспанското споразумение – тоест използването на конституционното име на страната както за вътрешна, така и външна употреба, пише Kathimerini.

Атина следи отблизо развитието и е готова да предупреди Брюксел за всеки ход, който нарушава споразумението.

От своя страна Западът вече започна да настоява новото ръководство на Северна Македония да спазва основните ангажименти, присъщи на всички международни споразумения, като това от Преспа.

Според добре информирани източници Мицкоски, който е председател на ВМРО-ДПМНЕ, не смята, че правителството му ще бъде притиснато от времето и смята, че стига да изпълнява Преспанското споразумение по свой начин (т.е. в официални документи и церемонии, както и в чужбина, но не и в речи в своята страна), той може да убеди европейските и западните събеседници в правилността на своя избор.

Очевидно е обаче, че тази позиция е явно нарушение на "erga omnes“, което е ясно предвидено в Споразумението от Преспа от 2019 г., пише Kathimerini.

Въпреки че гърците не бързат за официални контакти с новото ръководство на Северна Македония, неформални контакти на различни нива има, главно за да може Атина да разбере какво точно мисли Мицкоски.

Безпокойството на Атина се засилва и от "връзките на ВМРО-ДПМНЕ с антизападните сили в региона“, отбелязва изданието. Има близки отношения с Унгария на Виктор Орбан и хармонични контакти със Сърбия на Александър Вучич.

Освен това, въпреки пронатовските коментари на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, ВМРО също има много добър канал за комуникация с Москва, посочва Kathimerini.