Атаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на срещу Луганска и Херсонска области, по направленията Криви Рог-Никопол и Сватово-Лиман, може да са отвличане на вниманието преди предстоящ удар в района на Запорожие, предполага руският анализатор Борис Рожин в своя Телеграм-канал.

Според него, целта на ВСУ може да е командването на въоръжените сили на Руската федерация да прехвърли част от резервите си в заплашените райони, за да укрепи отбраната на Херсон, Сватово и Кременная, а след това да бъде нанесен удар от района на Орехов и Гуляйполе. Потенциални цели на настъплението са Василиевка и по-нататък Енергодар (съвместно с десант през Днепър в Запорожката АЕЦ), Токмак, Пологи.

Според информацията на експерта, миналата седмица са прехвърлени ешелони с техника от Харковска област към Днепропетровск. В същото време кадровите бригади на фронта са били активно заменяни от части на Териториалната отбрана на Украйна. Някои от формированията, участвали в офанзивата край Балаклея, днес не могат да бъдат забелязани в района на Харков. Така както не са фиксирани и на границата с Беларус, пише той.

Според Рожин, това може да е просто прехвърляне в района на Бахмут и Часи Яр за задържане на града, но в случай на маневра на резервите по вътрешните линии Въоръжените сили на Украйна нямат толкова богат избор - или насищане на групировката в Кривой Рог и Никопол за последващ удар по Берислав и по-нататък по Херсон. Или насищането на войските и техниката на Запорожката групировка, която ще започне настъпление не по-късно от края на октомври в кобинация с "провокации“, обяснява още експертът.