През почти двете седмици, откакто Владимир Путин анексира украинските Херсонска и Запорожка област на пищна церемония в Кремъл, руските сили отстъпват там, превъзхождани по численост и въоръжение, пише Financial Times.

Сега те са изправени пред много по-сериозна борба за снабдяване на фронтовите си линии, след като рано в събота експлозия разруши важен мост, свързващ анексирания полуостров Крим с руската суша.

Явната атака доведе до падането на две от пътните платна на Керченския мост в морето и подпали намиращите се наблизо железопътни цистерни с гориво, като спря движението по маршрута, на който руските военни разчитат, за да доставят провизии и оборудване във военната зона в Южна Украйна.

Това беше дълбоко лично унижение за руския президент, който откри 12-километровата инфраструктурна връзка на стойност 3 млрд. долара, като премина през нея с камион "Камаз" през 2018 г.

Построен, за да затвърди анексирането на полуострова от Русия през 2014 г., тлеещият мост за една нощ се превърна в символ на борбата на Русия да се справи с настъплението на Украйна в югоизточната част на страната.

Майкъл Кофман, военен анализатор и директор на Програмата за изследване на Русия в CNA, американски мозъчен тръст в областта на отбраната, заяви, че загубата на железопътната връзка "значително ще ограничи способността на Русия да придвижва войски и доставки през Крим, докато не успее да я ремонтира".

Единственият друг маршрут за снабдяване е през наскоро анексираната територия в Югоизточна Украйна. Но така нареченият "сухопътен мост", който Русия създаде чрез анексирането на четири региона, е труден за преминаване. Железопътните линии са малко на брой и трябва да преминават по мостове над реки и напоителни канали.

Украинските ракетни удари по железопътната инфраструктура вече значително ограничиха възможностите на Русия да снабдява силите си по суша през южната част на страната.

Според Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс", Русия е загубила и значителен брой камиони по време на инвазията, което прави още по-наложително възстановяването на железопътните доставки.

"За тях ще бъде много трудно да компенсират това по друг начин. Те наистина трябва да преместят небето и земята, за да бъде отворена отново тази железопътна линия", казва О'Брайън.

Прекъсването може да помогне на Украйна да разшири контранастъплението си и да се опита да си върне анексираните региони от Русия, добави О'Брайън.

Руснаците са "в истински, истински проблеми", каза той. "Руската армия е в лошо състояние. Моралът не е голям. Снабдяването не е добро. Украинската армия сега е наистина голяма и наистина добре обучена и готова за бой. Трудно е да се види, че равновесието ще се промени в тяхна полза, отколкото е сега."

Надеждите на Украйна да си възвърне полуострова бяха смятани за неосъществима мечта в продължение на години, дори в Киев, но сега изглеждат по-малко фантастични, тъй като нейните войски наблягат на предимството си на терен.

Въпреки че Украйна не си приписва заслугите за тях, атаката срещу моста е последната от все по-дръзката серия удари по военната инфраструктура на полуострова и на други места зад вражеската линия.

Те постепенно разрушават усещането на руснаците за нормалност, което съпътстваше анексирането на Украйна от Путин през 2014 г. и първите шест месеца на "специалната военна операция" на Москва - термин, който по-скоро напомня за далечни конфликти на места като Сирия, отколкото за бруталната реалност на войната пред прага на руснаците.

След като през септември Украйна разгроми руските сили в източната част на Харковска област, Путин разруши тази вътрешна илюзия, като мобилизира резервите на армията, пристъпи към анексиране на четирите области и заплаши да използва ядрени оръжия в тяхна защита.