Хакери искат почти 10 милиона долара, за да спрат изтичането на медицински досиета на австралийци при една от най-големите кибератаки в страната, пише македонското издание МКД.

В съобщение, публикувано в тъмната мрежа рано тази сутрин, хакер каза, че иска от Medibank, най-големият частен здравен застраховател в Австралия, за всеки от 9,7 милиона клиенти, чиито данни бяха изтекли миналия месец.

Хакерската организация също публикува информация, за която се твърди, че свързва клиенти с аборти, след като публикува списък по-рано тази седмица, показващ кой е получил лечение за зависимости, проблеми с психичното здраве и ХИВ.

Местните медии свързаха тъмния уеб форум, използван за публикуване на хакнати данни, с престъпната група REville, която руските власти казаха, че са затворили по-рано тази година по искане на Съединените щати.

Изпълнителният директор на Medibank Дейвид Козкар днес осъди действията на хакерите като "срамни" и повтори извиненията си към клиентите.

"Оставаме ангажирани с пълната и прозрачна комуникация с клиентите и ще се свържем с клиенти, чиито данни са публикувани в тъмната мрежа“, каза Кокар.

Medibank отказа да плати откупа, позовавайки се на съвет от експерти по киберпрестъпления, че няма да гарантира възстановяването на клиентски данни и може да изложи "повече хора на риск, превръщайки Австралия в по-голяма мишена“.

Австралийската полиция, която разследва атаката, предупреди, че изтеглянето или дори само достъпът до данните може да бъде престъпление.