В сряда (28 февруари) правителството в Чад съобщи за нападение срещу дирекцията за национална сигурност на страната, което е довело до смъртта на няколко души. В страната е въведен комендански час, предаде France24.

 Обвинявайки за нападението  активисти на опозиционната Социалистическа партия без граници (PSF), ръководена от Яя Дило, правителството съобщава, че "ситуацията вече е напълно овладяна" и "извършителите на това деяние са арестувани или се издирват и ще бъдат подведени под отговорност".

Нападението е извършено, след като член на партията е бил арестуван и обвинен в "опит за покушение срещу председателя на върховния съд".

Дило е яростен противник на преходния президент на Чад и е определил нападението срещу председателя на Върховния съд като "инсценировка".

Атаката идва ден след съобщението, че Чад ще проведе президентски избори на 6 май, на които Махамат Деби Итно (председател на Преходния военен съвет на Чад) и Дило възнамеряват да се явят.

Махамат Деби Итно пое властта в Чад, след като баща му Идрис Деби Итно беше убит, докато се бие с бунтовници през 2021 г., след като управлява пустинната нация в продължение на три десетилетия.