При нападение с дронове (БпЛА) срещу сирийската военна академия в Хомс са загинали най-малко 78 души, съобщава BBC, като се позовава на сирийска мониторингова група.

Девет цивилни са сред загиналите, когато безпилотни самолети с експлозиви са се насочили към церемонията по дипломирането, на която са присъствали семействата на курсантите, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Армията обвини "терористични групи, подкрепяни от известни международни сили".

Смята се, че нападението с дронове е било извършено от контролирани от опозицията райони северозападно от Хомс.

По-късно първите отзовали се от "Белите каски" (Сирийска гражданска защита) са съобщили, че петима цивилни са били убити при интензивни правителствени артилерийски и ракетни удари по няколко града, села и махали в крепостта на опозицията в провинция Идлиб.

Държавната информационна агенция на Сирия SANA цитира изявление на Главното командване на въоръжените сили, според което няколко безпилотни самолета, носещи експлозиви, са се насочили към военната академия в Хомс малко след края на следобедната церемония по дипломирането.

"Агресията доведе до смъртта на няколко цивилни и военнослужещи [и] освен това до раняването на десетки от семействата на поканените, както и на няколко участващи студенти", се допълва в съобщението, без да се посочват никакви цифри.

В изявлението се съобщава, че въоръжените сили "считат този акт за безпрецедентно престъпен и потвърждават, че ще отговорят с пълна сила и решителност на тези терористични групи, където и да се намират".