Петролен танкер, свързан с израелски милиардер, е бил ударен от дрон, носещ бомба, край бреговете на Оман на фона на повишено напрежение с Иран, съобщи официален представител пред Associated Press в сряда.

Атаката е извършена във вторник вечерта край бреговете на Оман, каза служител на отбраната, базиран в Близкия изток. Служителят говори при условие за анонимност, тъй като не е имал разрешение да обсъжда нападението публично.

Според събеседник на агенцията нападението е станало във вторник вечерта. Корабът Pacific Zircon е бил атакуван под флага на Либерия. Танкерът се управлява от базираната в Сингапур компания Eastern Pacific Shipping, която е собственост на израелския милиардер Идан Офер, пише агенцията.

На свой ред Центърът за координация на морската търговия на британския флот заяви пред AP, че е запознат с инцидента, който "се разследва“.

Все още никой не е поел отговорност за атаката, но агенцията отбелязва, че тя е извършена на фона на "изостряне на напрежението" в региона заради Иран.

САЩ също обвиниха Иран за поредица от атаки, извършени край бреговете на Обединените арабски емирства през 2019 г. Тогава Техеран започна да ескалира ядрената си програма след едностранното оттегляне на САЩ от ядрената сделка със световните сили.

През 2021 г. предполагаем удар от ирански дрон удари свързания с Израел петролен танкер Mercer Street край Оман, убивайки двама души на борда.

Иранските държавни медии не коментират веднага атаката. В сряда не беше ясно къде е корабът. Данните от сателитното проследяване от късно във вторник, предоставени от MarineTraffic.com, поставиха кораба дълбоко в Арабско море, след като напусна оманското пристанище Сохар.