Компанията AstraZeneca обяви, че е започнала изтегляне в световен мащаб на ваксината си срещу COVID-19 поради "излишък от налични актуализирани ваксини“ след пандемията и в резултат - "намалено търсене“, предава Reuters.

От компанията също така уточниха, че ще пристъпят към отнемане на разрешенията за търговия на ваксината Vaxzevria в Европа.

"Тъй като оттогава са разработени множество варианти на ваксини срещу COVID-19, има излишък от налични актуализирани ваксини“, се казва в разпространеното изявление, като се допълва, че това е довело до спад в търсенето на Vaxzevria, която вече не се произвежда или доставя.

По-рано англо-шведският производител на лекарства призна пред съда за първи път, че разработената от компанията ваксина срещу коронавирус може да причини редки странични ефекти, включително фатално нарушение на кръвосъсирването, съобщи най-напред британският вестник The Telegraph.

Срещу фармацевтичния гигант бе заведен колективен иск, в който се твърди, че има десетки смъртни случаи и тежки наранявания след поставяне на нейната ваксина. Искането срещу компанията е за 100 милиона лири. 

Един от засегнатите - Джейми Скот, твърди, че след като му е поставена ваксината AstraZeneca, е останал с трайно увреждане на мозъка поради кръвен съсирек и кървене в мозъка, което му е попречило да работи.

Като цяло AstraZeneca оспорва тези твърдения, но призна в правен документ, представен на Върховния съд във Великобритания през февруари, че нейната ваксина срещу COVID-19 "може в много редки случаи да причини синдром на TTS - тромбоза със синдром на тромбоцитопения“. Тя причинява кръвни съсиреци и води до намаляване на броя на тромбоцитите при хората.