Западните страни се съгласиха в четвъртък да продължат дългосрочното финансиране на украинската армия, за да й помогнат да продължи бойните действия близо 5 и половина месеца след нахлуването на Русия в нейниата съседка, като обявиха, че досега са обещани 1,5 милиарда евро и се подготвят още, пише Associated Press.

Парите са за подобряване на производството на въоръжение, включително артилерия и боеприпаси; развиване и укрепване на обучението на украински войници и подпомагане на усилията на Украйна за разминиране на райони.

"Всички страни, които дойдоха в Копенхаген, дойдоха с намерението да подкрепят Украйна“, заяви датският министър на отбраната Мортен Бьодсков в края на еднодневната среща на 26 държави и Европейския съюз.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че срещата е доказала, че "амбицията на руския президент Владимир Путин (западът да загуби желанието си да подкрепя Украйна) се е провалила“. "Все още сме решителни“, категоричен е той.

Сумата от 1,5 милиарда евро включва дарения от Обединеното кралство, Дания и Норвегия, но "те ще растат“, увери Бьодсков, като добави, че "някои от страните трябва да се върнат у дома и да получат подкрепата на своите парламенти“.

По думите му, "парите сами по себе си няма да свършат работа, както казвате, имаме нужда от увеличени производства“.

Той благодари на Полша, Словакия и Чехия , че са сигнализирали "готовност за разширяване на производството на артилерийски системи, боеприпаси и друго оборудване“.

На конференцията представителите на Норвегия заявиха, че ще страната ще помогне за обучението на украински войски във Великобритания. Швеция и Финландия по-рано обявиха, че ще направят същото. Исландия ще подпомогне усилията за разминиране в Украйна "чрез обучение на инструктури“, заяви нейният външен министър.

В предаване на живо украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да осигурят повече пари, като каза, че "колкото по-скоро спрем Русия, толкова по-скоро можем да се почувстваме в безопасност“.

"Имаме нужда от въоръжение, боеприпаси за нашата отбрана“, призова държавният глава.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников, който присъства на конференцията, отказа да даде подробности какви оръжия ще получи страната му.

Конференцията, организирана съвместно от Дания, Великобритания и Украйна, е продължение на срещата през април в американска военновъздушна база в Германия, на която беше създадена ръководената от САЩ Контактна група за отбраната на Украйна, която координира международната военна подкрепа за страната.

Великобритания обяви в четвъртък, че ще изпрати още ракетни системи за залпов огън (РСЗО) и управляеми ракети в Украйна, за да й помогне да устои на руската инвазия. Новите оръжия, чийто брой не беше посочен, идват в допълнение към няколко РСЗО, получени от Киев по-рано тази година. Украинските войски са обучени във Великобритания да ги използват.

"Нашата продължаваща подкрепа изпраща много ясно послание, Великобритания и международната общност продължават да се противопоставят на тази незаконна война и ще застанат рамо до рамо, предоставяйки отбранителна военна помощ на Украйна, за да им помогне да се защитят от нашествието на Путин“, заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

Преди конференцията Дания заяви, че ще даде на Украйна допълнителни 820 милиона крони (113 милиона долара), което ще доведе общия принос на Дания до повече от 3 милиарда крони (413 милиона долара). Датският премиер Мете Фредериксен го нарече "огромно дарение“.

Превод и редакция: Иван Христов