Украинският президент Володимир Зеленски призова западните сили в четвъртък да осигурят повече пари, за да помогнат на украинската армия да продължи да се бие почти пет и половина месеца след нахлуването на Русия на територията на страната, предава Associated Press.

"Колкото по-скоро спрем Русия, толкова по-скоро можем ще се почувстваме в безопасност“, заяви Зеленски, докато се обръщаше към военни лидери на конференция в Дания, целяща да привлече финансиране за оръжия, обучение и работа по разминиране в неговата страна.

"Имаме нужда от въоръжение, боеприпаси за нашата отбрана“, добави той, говорейки чрез връзка на живо от Киев.

Конференцията в Копенхаген е продължение на среща през април в американска военновъздушна база в Германия, на която беше създадена ръководената от САЩ Контактна група за отбраната на Украйна, координираща международната военна подкрепа за Киев.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников, който присъства на конференцията в столицата на Дания, заяви пред журналисти, че в момента приоритет на страната е придобиването на повече бойни самолети.

"На първия етап, имаме нужда от изтребители. След това разминиране“, посочи Резников.

Дания е домакин на еднодневната конференция в Копенхаген заедно с Великобритания и Украйна. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че целта на събитието е да се осигурят "конкретни стъпки“. Той обяви, че Обединеното кралство ще изпрати още ракетни системи за залпов огън (РСЗО) и управляеми ракети в Украйна, за да й помогне да устои на инвазията на Русия.

Новите оръжия, чийто брой не е посочен, идват в допълнение към няколко РСЗО, предоставени от Великобритания на Украйна по-рано тази година. Украинските войски са обучени във Великобритания да ги използват.

"Нашата продължаваща подкрепа изпраща много ясно послание, че Великобритания и международната общност продължават да се противопоставят на тази незаконна война и ще застанат рамо до рамо, предоставяйки отбранителна военна помощ на Украйна, за да й помогнат да се защити срещу нашествието на Путин“, подчерта Уолъс.

Преди началото на конференцията датското правителство обяви, че ще даде на Украйна допълнителни 820 милиона крони (113 милиона долара), което ще увеличи общия принос на Дания към военните усилия до повече от 3 милиарда крони (413 милиона долара). Датският премиер Мете Фредериксен го определи като "огромно дарение“.

Част от парите ще бъдат платени за 130 датски войници, които да помогнат за обучението на украинските сили във Великобритания през следващите месеци.

"Няма да ви подведем“, отбеляза Фредериксен на откриването на конференцията.

Норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам заяви, че все още има непоколебима подкрепа за Украйна сред западните страни.

"Все още има много силна подкрепа за подпомагане на Украйна, също и в дългосрочен план. За Украйна е от решаващо значение да може да се защити срещу руската атака“, посочи Арилд Грам.

Киевското училище по икономика публикува доклад в сряда, в който оценява цената на щетите от войната върху инфраструктурата на Украйна на повече от 110 милиарда долара. В доклада се казва, че 304 моста и повече от 900 здравни заведения са разрушени или повредени.

Превод и редакция: Иван Христов