Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ реагира на съобщенията, че Турция е подписала договор за покупка на още системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 от Русия, съобщава Associated Press.

В изявление, публикувано в четвъртък, сенатор Робърт Менендес, демократ от Ню Джърси, призова Турция "недвусмислено да демонстрира своя ангажимент към НАТО и регионалния мир и сигурност, като напълно отхвърли каквото и да е военно сътрудничество с военнопрестъпник като (руския президент) Владимир Путин“.

"Между продължаващите антагонистични нарушения на въздушното пространство на Гърция и забавянето на процеса на присъединяване за членство на Швеция и Финландия към НАТО, искрено се надявам Турция да промени курса си и да изпълни своите отговорности към отбранителния съюз, като бъде конструктивният партньор в региона, който всички се надяваме, че може да бъде“, заяви Менендес.

"Съединените щати трябва да бъдат пределно ясни: всяко разширяване на връзките на Турция с руския отбранителен сектор би било сериозна грешка, която допълнително би застрашила сигурността на нашите съюзници и партньори от НАТО в цяла Европа“, добавя още сенаторът.

Превод и редакция: Иван Христов