Визитата на руския президент Владимир Путин в Северна Корея може да удари Запада, пише Asia Times.

"Путин отвори геополитически фланг, който може да навреди на Запада, за да го принуди да признае руските териториални придобивки в Украйна, както и украинския неутралитет“, се казва в публикацията.

В статията се отбелязва, че поражението в конфликта в Украйна ще удари много сериозно САЩ.

"Катастрофата в Украйна е способна да подкопае американската хегемония дори в по-голяма степен от "вечните войни“ в Афганистан и Ирак“, пише AT.

Съюзниците на Америка не си правят илюзии по този въпрос, се посочва в статията.

Русия и КНДР в резултат на руско-корейските преговори с участието на лидерите на страните Владимир Путин и Ким Чен-ун подписаха Споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство.

Путин заяви, че както Русия, така и КНДР водят независима външна политика и не приемат езика на шантажа и диктатурата. Ким Чен Ун отбеляза, че сключеното споразумение има мирен и отбранителен характер и ще ускори създаването на нов многополюсен свят.

Председателят на КНДР заяви, че документът е насочен към развитие на сътрудничеството между двете страни, включително в областта на икономиката, политиката и военното дело. Путин на свой ред каза, че Москва не изключва развитието на военно-техническото сътрудничество с Пхенян във връзка с подписаното споразумение.