Джулиан Асандж беше освободен от затвора във Великобритания и лети за родната си Австралия, съобщи акаунтът на Wikileaks в социалната мрежа X.

"Джулиан Асандж е на свобода“, се казва в изявлението.

Wikileaks обясни, че предния ден съд в Лондон е решил да освободи Асандж под гаранция от затвора Белмарш, където той е прекарал 1901 дни, опитвайки се да оспори екстрадирането му в САЩ.

Видеото, което придружава публикацията, показва гладко избръснат Асандж, който държи лист хартия и химикал, преди да се качи по стълбите към самолета.

"След повече от пет години, прекарани в килия с размери два на три метра в изолация по 23 часа на ден, той скоро ще се събере със съпругата си Стела Асандж и децата, които са виждали баща си само зад решетките“, се казва в публикацията. .

Новината за освобождаването му беше предшествана от съобщения, че той се готви да сключи сделка с американските прокурори за частично признаване на вината в замяна на наказание под формата на вече излежано време.

Според CBS сделката трябва напълно да разреши всички правни искове срещу Асандж. Телевизионният канал уточнява, че "финализирането“ й ще стане в сряда във Федералния окръжен съд на Северните Мариански острови, американско владение в Тихия океан.

Асандж придоби световна известност с основаването на уебсайта WikiLeaks, където бяха публикувани стотици хиляди поверителни материали.