Годишната инфлация в Аржентина, която е изправена пред сериозна икономическа криза, може да достигне 95 %. Това сочи проучване на Централната банка на Аржентина, основано на мненията на няколко икономисти. Според проучването до следващата година годишната инфлация в южноамериканската страна ще достигне 84%, а през 2024 г. ще спадне до 63%.

Икономистите повишиха прогнозите си за годишната инфлация в Аржентина през тази година до 95%. Страната се бори да преодолее продължителна икономическа криза, белязана от ценови скок. Според информация, публикувана в месечно проучване на централната банка в Буенос Айрес, ситуацията ще се подобри едва през следващата година и инфлацията ще започне да намалява. До 2024 г. годишният темп на инфлация в Аржентина се очаква да спадне до 63%.

Понастоящем последната прогноза, проследяваща динамиката на потребителските цени, предвижда увеличение на потребителските цени с 4,8 процентни пункта спрямо оценката от предходния месец. Освен това анализаторите изчислиха, че инфлацията в Аржентина е нараснала с 6,5% през август.

Икономистите смятат, че до следващата година годишната инфлация ще достигне 84%, а през 2024 г. ще спадне до 63%. От друга страна, анализаторите, с които централната банка се консултира, умерено повишиха прогнозата си за икономическия растеж на Аржентина през тази година до 3,6%. Увеличението е само с 0,2 процентни пункта спрямо миналия месец.

Икономиката на Аржентина, третата по големина в Латинска Америка, е изправена пред големи проблеми, дължащи се на нарастващата инфлация. Ситуацията се влошава от войната в Украйна. В Аржентина инфлацията е една от най-високите в света, а бедността засяга 37% от 45-милионното население.

Аржентина се опитва да излезе от кризата с помощта на суперминистър

Преди месец, под натиска на икономическата криза, президентът Алберто Фернандес създаде суперминистерство, резултат от сливането на министерствата на икономиката, на производственото развитие и на земеделието и рибарството. За неин ръководител е назначен Серхио Маса, председател на Камарата на депутатите и добре позната фигура в аржентинската политика.

Веднага след церемонията по полагане на клетва новият министър представи план за икономическо възстановяване. Той включва няколко мерки за стабилизиране на валутните пазари, попълване на резервите на централната банка, насърчаване на износа, компенсиране на загубите на заплати и преразглеждане на социалните разходи.

Пакетът поставя фискалната корекция в центъра на икономическата политика и е ясен сигнал към инвеститорите. Новите мерки бяха посрещнати скептично от анализатори и международни банки, които се съмняват в способността на правителството да ограничи нарастването на публичния дефицит.