Армения замрази участието си в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), заяви министър-председателят на републиката Никол Пашинян в интервю за телевизионния канал France24.

"Според нас споразумението за колективна сигурност по отношение на Армения не беше изпълнено, особено през 2021-2022 г., и това не можеше да остане незабелязано от нас. Ние замразихме участието си в това споразумение. Да видим какво ще се случи след това", заяви той.

Ереван многократно е обвинявал ОДКБ и Москва в неизпълнение на задълженията им. Така през януари секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян заяви, че републиката "няма очаквания“ от Организацията на договора за колективна сигурност, тъй като не е получила "адекватна реакция“ през септември 2022 г. по време на "широкомащабното нападение“.

Арменският премиер Никол Пашинян отказа да участва в срещата на върха на ОДКБ в Минск на 23 ноември.

ОДКБ включва шест държави: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в края на май отбеляза важността на участието на Ереван в съвместни дейности по оперативна и бойна подготовка в рамките на ОДКБ.