Армения призова за активиране на член от договора на ръководената от Русия Организация за колективна отбрана, който гласи, че когато един член е нападнат, всички се смятат за нападнати.

"Поискахме помощ, включително военна помощ, за възстановяване на териториалната цялост и изтегляне на азербайджанските сили от арменска територия", заяви арменският министър-председател Никол Пашинян, информира ТАСС.

Съветът на Организацията за колективна сигурност е провел извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка и е решил да изпрати в Армения мисия под ръководството на генералния секретар на организацията, която да оцени ситуацията.

Във вторник на армено-азербайджанската граница се стигна до мащабни сблъсъци, като силите на Баку, подкрепени от оръдия и дронове, се опитаха да "навлязат" на арменска територия, твърди Ереван. Сраженията водят до смъртта на 50 арменски войници и подновяват опасенията за нова война в бившия Съветски съюз.

Нападенията започват малко след полунощ на 13 септември. Нападнатите градове и села се намират в провинциите Сюник, Гегаркуник и Вайотс Дзор по източната граница на Армения с Азербайджан.

Новите боеве, избухнали през нощта, показват, че ситуацията между двете съперничещи си бивши съветски републики в Кавказ продължава да е взривоопасна и застрашава крехкия мирен процес с европейско посредничество.

Двете страни се обвиняват взаимно за конфронтацията, дни след като Армения обвини съседката си, че е убила един от нейните войници по време на гранични сблъсъци.

Армения и Азербайджан водят две войни - през 90-те години на миналия век и през 20-те години на миналия век - в района на Нагорни Карабах, азербайджански анклав, населен с арменци. В резултат на шестседмичните боеве през есента на 2020 г. загинаха над 6500 души. След сключването на примирието Армения отстъпи части от територията, която контролираше от десетилетия, а Москва изпрати около 2000 руски миротворци.

Блинкен: Русия може да се опита да размъти водата

Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, заяви във вторник, че е загрижен, че Русия може да се опита да "размъти водата" в конфликта между Азербайджан и Армения, за да отвлече вниманието от Украйна, писа The Guardian.

Блинкен призова за "незабавно прекратяване на всякакви военни действия".

"Ако Русия се опитва по някакъв начин да размъти водата, да отвлече вниманието от Украйна, това е нещо, което ни тревожи", каза Блинкен. Той добави, че Русия може да използва влиянието си в региона, за да помогне за "успокояване на водата".

"Трудно е да се надценява ролята на Руската федерация, личната роля на Путин. Президентът естествено полага всички усилия, за да помогне за деескалация на напрежението по границата", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.