Властите на Армения обявиха признаването на Палестина като държава.

Това се посочва в съобщение на пресслужбата на Министерството на външните работи на Армения.

"Катастрофалната хуманитарна ситуация в Газа и продължаващият военен конфликт са едни от основните въпроси в международния политически дневен ред, които изискват решение. Република Армения категорично отхвърля ударите по цивилни инфраструктури, насилието срещу цивилното население и вземането на заложници и залавянето на цивилни по време на въоръжения конфликт и се присъединява към исканията на международната общност за тяхното освобождаване без предварителни условия", се посочва в съобщението.

"Република Армения се присъедини към резолюциите на Общото събрание на ООН, които призовават за незабавно прекратяване на огъня в Газа. Освен това Република Армения е искрено заинтересована от установяването на мир и стабилност в Близкия изток, установяването на трайно помирение между еврейския и палестинския народ. На различни международни платформи ние винаги сме се застъпвали за мирно и цялостно уреждане на палестинския въпрос и сме подкрепяли принципа на "двете държави“ за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Ние сме убедени, че това е единственият начин да гарантираме, че палестинците и израелците могат да реализират законните си стремежи", се допълва от арменското МВнР.

"Въз основа на горното и потвърждавайки своя ангажимент към международното право и принципите на равенство, суверенитет и мирно съвместно съществуване на народите, Република Армения признава Държавата Палестина", се посочва в заключение.