Арменският парламент прие изявление относно ситуацията в Лачинския коридор и призова Москва да осигури безопасната комуникация на Нагорни Карабах с външния свят в съответствие с изявлението на лидерите на Армения, Азербайджан и Русия от 9 ноември 2022 г. съобщават местни новинарски канали, цитирани от ТАСС.

В изявлението се казва, че арменските власти призовават международната общност категорично и директно да осъди действията на Азербайджан и да допринесе за предотвратяването на хуманитарна катастрофа в Нагорни Карабах. В текста се посочва, че арменският парламент призовава Руската федерация да предприеме необходимите действия, за да осигури пълното прилагане на разпоредбите, изложени в тристранното изявление от 9 ноември 2020 г.

В изявлението се подчертава, че държавите-членки на Съвета за сигурност на ООН, страните-съпредседатели на Минската група на ОССЕ са призовани да изпратят проучвателна мисия в Нагорни Карабах за наблюдение на хуманитарната ситуация.

От текста на изявлението следва, че Азербайджан провежда политика на геноцид срещу арменците от Нагорни Карабах, провокациите и нарушенията на примирието от страна на азербайджанските военни на линията на съприкосновение в Нагорни Карабах подчертават опасността за препитанието и резиденция на арменци в Нагорни Карабах.

Освен това се посочва, че Азербайджан пряко нарушава разпоредбите на тристранното споразумение, според което Лачинският коридор е под контрола на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах, а Азербайджан гарантира безопасността на движението на граждани, превозни средства и стоки по Лачинския коридор.

По-рано беше съобщено, че руските миротворци преговарят с представители на Азербайджан за възстановяване на движението по Лачинския коридор.

Армения обвини Азербайджан в блокиране на Лачинския. Както съобщи арменската държавна агенция Арменпрес, група азербайджанци в цивилни дрехи, които се представят за еколози, блокираха магистралата Степанакерт-Горис сутринта на 12 декември, което беше оценено като провокация от Азербайджан.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Армения Никол Пашинян обсъдиха в телефонен разговор ситуацията в Лачинския коридор и начините за нейното разрешаване.