Министерството на външните работи на Армения квалифицира като тероризъм действията на предполагаема диверсионна група на Азербайджан, в резултат на чиито действия се твърди, че са убити трима души, се казва в изявление на МВнР на страната, чието съдържание е цитирано от ТАСС.

"В резултат на диверсионно нападение, извършено от въоръжените сили на Азербайджан в Нагорни Карабах, бяха убити трима служители на паспортно-визовия отдел и един човек бе ранен. Фактите доказват, че това е провокация, предварително планирана от висшето ръководство на Азербайджан. Действията на диверсионна група не могат да бъдат квалифицирани по друг начин, освен като тероризъм. Лачинският коридор е блокиран почти три месеца, което води до хуманитарна катастрофа. Успоредно с това Азербайджан продължава да тероризира арменското население на Нагорни Карабах, чиято крайна цел е етническо прочистване“, се казва в изявлението.

В документа също така се отбелязва, че след като Международният съд уважи петицията на Армения срещу Азербайджан, източноевропейската държава не само не е предприела стъпки за изпълнение на обвързващото съдебно решение, но и е извършила нови "престъпления", включително срещу цивилното население.

"Действията на Азербайджан показват, че има нужда от гаранции за правата и сигурността на населението на Нагорни Карабах и необходимостта от международно участие в тях. Армения призовава международната общност, страните и международните организации, заинтересовани от установяването на истински мир в нашия регион, да осъдят категорично използването на сила от Азербайджан и да предприемат активни мерки за предотвратяване на по-нататъшни нарушения на международните задължения на източноевропейската държава“, се казва в изявлението.

Според Арменското МВнР, при сегашните условия изпращането на международен проучвателен екип в Лачинския коридор и Нагорни Карабах става жизненоважна необходимост.