Изследователи от Израел са се натъкнали на дълбочина от 1,8 километра и на разстояние 90 километра от брега в Средиземно море търговски плавателен съд, който се смята за най-древния кораб, откриван някога в дълбоките води на региона, съобщава телевизионният канал CNN.

Корабът е бил забелязан случайно по време на екологично проучване на морското дъно от компания за производство на газ, пояснява медията.

"Това е сензационно откритие, повече отколкото някой от нас можеше да си представи“, споделя ръководителят на екологичната група на компанията Карнит Бахартан.

Според археолозите корабът датира от XIII-XIV в. пр. н. е. - Късната бронзова епоха.

"Това е едновременно първият и най-старият кораб, открит в дълбоки води в Източното Средиземноморие, на 90 километра от най-близкия бряг“, обяснява Якив Шарвит, директор на отдела за морска археология.

Фактът, че корабът е бил използван за търговия, се доказва от съдове, намерени сред останките, които може да са съдържали масло, вино или други селскостопански продукти. Според учените плавателният съд вероятно е потънал поради буря или в резултат на среща с пирати.

Археолозите наричат ​​откритието необичайно заради местоположението на корабокрушението - далеч от брега. Преди това се смяташе, че в праисторическия свят търговците са плавали по морето изключително от пристанище до пристанище, а не през открито море.

"Новооткритият кораб променя разбирането за морските пътувания в древния свят. Това е сензация от световна класа: откритието демонстрира впечатляващите навигационни способности на древните хора – онези, които са се осмелили да прекосят Средиземно море без никакъв визуален контакт с брега.  От тази географска точка наоколо се вижда само хоризонтът. За навигация те вероятно са използвали небесни тела, наблюдавайки позициите на Слънцето и звездите“, обясни Шарвит.