Близо до град Кастелион на гръцкия остров Крит археолози са се натъкнали на древна структура с площ от 1800 квадратни метра, която наподобява Лабиринта на Минотавъра. Находката е открита по време на изкопни дейности за изграждането на нова радарна кула за близкото летище, се пояснява в прессъобщение от Министерството на културата на Гърция.

Учените датират структурата на около 4000 години.

"Състояща се от осем насложени каменни пръстена с малки стени, образуващи стаи, сградата представлява почти лабиринтена структура, тъй като пространствата комуникират помежду си чрез тесни отвори. Два възможни главни входа на сградата са идентифицирани на югозападния и северозападния фланг на централните зони“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че лабиринтът може да е построен от представители на Минойската цивилизация на Крит, известна с изящните си дворци и фрески. Археолозите смятат, че структурата може да е била използвана за различни ритуални церемонии, тъй като в нея са открити множество животински кости.

Конструкцията е имала сложна вътрешна структура, разделена на малки свързани помежду си помещения. Тя е била заобиколена от осем стъпаловидни стени с височина до 1,7 метра и вероятно е била увенчана с нисък коничен покрив.

Учените отбелязват сходството на сградата с лабиринта на критския цар Минос, описан в древногръцките митове. Според легендата в лабиринта живеел Минотавърът - чудовище с тяло на човек и глава на бик, което древногръцкият герой Тезей успял да победи.

Каменната конструкция е използвана главно между 2000–1700 г. пр.н.е. Построена е приблизително по същото време като първите дворци на Крит, като Кносос и Фестос.