Главната прокуратура на турската провинция Малатия разреши задържането на 31 души като част от разследване на причините за срутването на сгради в резултат на земетресения. Това съобщи в понеделник телевизионният канал TGRT.

Заповедите за задържане на тези лица, свързани с изпълнителите, са издадени въз основа на съмнения за вината на тези хора от страна на разследването. Провежда се издирване на посочените от прокуратурата лица.

Междувременно се съобщава, че в Истанбул е задържан управител на строителна площадка и технически представител на 12-етажната жилищна сграда "Емре“ в Газиантеп, която се срути в резултат на земетресението. Назми Тосун беше задържан тази сутрин в истанбулския квартал Умрание. Според данните, с които разполага разследването, колоните на първия етаж на тази сграда може да са били незаконно отрязани и в нарушение на техническите разпоредби, което е довело до пълното разрушаване на зданието.

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви в неделя, че властите на страната са идентифицирали 131 заподозрени, свързани със строителството на срутени сгради и отговорни за тяхното техническо състояние и спазването на строителните стандарти. Един от тях е задържан, а на 113 са наложени мерки за неотклонение "задържане под стража".