Главният заподозрян за изтичането на секретни документи на Пентагона Джак Дъглас Тейшейра ще бъде изправен пред Окръжния съд в Бостън, щата Масачузетс, съобщават американските медии.

В четвъртък агенти на Федералното бюро за разузнаване (ФБР) на САЩ арестуваха 21-годишния военнослужещ във Военновъздушните сили на Националната гвардия в дома му в Норт Дейтън, потвърди министърът на правосъдието и главен прокурор на страната Мерик Гарланд.

"Днес Министерството на правосъдието на САЩ арестува Джак Дъглас Тейшейра във връзка с разследване на неоторизирано премахване, съхранение и разпространение на класифицирана информация за националната отбрана“, обяви Гарланд, като допълни, че арестът е извършен в ранните следобедните часове на четвъртък (местно време) "без инциденти“.

Тейшейра, както беше съобщено по-рано, служи във военновъздушните сили на Националната гвардия, според американската преса – включително и вестник The New York Times - на тази в щата Масачузетс. От изявленията на Гарланд следва, че информация е вярна. "Разследването продължава. Ще предоставим повече информация своевременно“, увери той.  

"Днес без инциденти ФБР арестува 21-годишния Джак Дъглас Тейшейра в [неговия] дом в Норт Дейтън, Масачузетс, във връзка с предполагаемото му участие в изтичането на секретни американски правителствени и военни документи. ФБР продължава да провежда правни разследвания в дома му“, обявиха на свой ред от ФБР.

"ФБР разследва активно от края на миналата седмица и днешният арест е пример за нашия постоянен ангажимент за идентифициране, наказателно преследване и подвеждане под отговорност на онези, които злоупотребяват с доверието на страната ни и излагат на риск националната ни сигурност“, заключават от бюрото.

NYT допълва, че заподозреният е член на разузнавателния отдел на Националната въздушна гвардия на Масачузетс и ръководи групата Thug Shaker Central в платформата Discord, която включва от 20 до 30 потребители.

От редакцията подчертават, че ако бъде доказана вината на Тейшера, той ще бъде изправен пред присъда от "десетки години затвор“.

Според изданието от думите на главния прокурор на САЩ следва, че заподозреният ще бъде обвинен в нарушаване на т.нар. Закон за шпионажа и по-точно на член за "Събиране, прехвърляне или загуба на информация, свързана с отбраната“ с "намерение или достатъчно основания да се смята, че информацията може да бъде използвана в ущърб на САЩ или в полза на всяка чужда държава“.

Членът предвижда лишаване от свобода до 10 години. NYT подчертава, че заподозреният може да бъде обвинен отделно във връзка с всеки от класифицираните документи, попаднали в мрежата.

Позовавайки се на източници от администрацията във Вашингтон, телевизионният канал CNN на свой ред съобщава, че Джак Дъглас Тейшейра е бил под наблюдение от ФБР поне два дни преди ареста му. Той е трябвало да се яви на работа във военновъздушна база и агентите са планирали да извършат ареста на работното му място. Тейшера обаче е решил да остане в дома си, където малко преди ареста репортери от различни медии, идентифицирали го като потенциален заподозрян, се опитаха да разговарят с него.

След заседанието в Бостън делото срещу Тейшера ще бъде прехвърлено във Вашингтон.