Граничните полицаи на ГКПП Калафат–Видин откриха в товарен автомобил, управляван от турски гражданин, седемнадесет пистолета без серийни номера и боеприпаси за тях.

За това съобщи на официалния си сайт Румънската гранична полиция (Poliția de Frontieră Română), която публикува снимки на намереното оръжие.

Заедно с полицейските служители от службата за оръжия, експлозиви и опасни вещества на полицейския инспекторат на окръг Долж, престъпната дейност е документирана, като мъжът е разследван за неспазване на режима на оръжия и боеприпаси, както и квалифицирана контрабанда.

Така турският гражданин е заловен в престъпление от гранични полицаи от Граничен сектор Гюргево-Калафат на влизане в страната, заради транспортирани в камион, скрити в кабината, 17 пистолета, калибър 9 мм без сериен номер, за които въпросното лице не е могло да представи документите за произход.

17-те оръжия са иззети за разследване, назначена е съдебно-техническа експертиза. Според констативния протокол предоставеното оръжие е късо огнестрелно оръжие, тип пистолет, което отговаря на категорията смъртоносни огнестрелни оръжия.

След извършените разследвания и събраните доказателства, под координацията на прокурора от прокуратурата към Окръжен съд Калафат, въпросното лице е задържано от полицията за 24 часа. До края на деня съдът в Калафат ще гледа и мярката му за неотклонение.