Съобщава се, че шестима души са арестувани на демонстрация на антимонархисти на площад "Трафалгар", пише The Guardian.

26-годишният активист на Republic Люк Уайтинг заявил, че  "Шестима членове на Republic са арестувани, включително главният изпълнителен директор, докато демонстрацията започваше в края на площад "Трафалгар".

Греъм Смит е събирал напитки и плакати за демонстранти на площад "Трафалгар", когато е бил задържан от полицията на Странд в централен Лондон.

Смит е бил задържан, след като е донесъл мегафон на демонстрацията. Полицията по-рано тази седмица, предупреди, че ще има "ниска толерантност“ към тези, които искат да "подкопаят“ деня.

Стотици антимонархисти са се събрали на площад Трафалгар с големи знамена и облечени в жълти тениски, тъй като се стремяха да привлекат вниманието както на световните медии, така и на един крал в деня на неговата коронация, пише медията.

Около 2000 протестиращи се очаква да се съберат под колоната на Нелсън до обяд, включително представители на шведското, холандското и норвежкото републиканско движение

Но малката група, присъстваща рано в събота сутринта, под зловещо сиво небе, беше заобиколена както от празнуващите, така и от колоните полицаи, маршируващи към позициите си.