Арестуваха бившия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, съобщава американският телевизионен канал CNN. Това е станало при пристигането му във федералния съд в Маями, където му бяха повдигнати общо 37 обвинения за незаконно съхранение на класифицирани документи, засягащи националната отбрана на САЩ. Шерифите са иззели всички електронни устройства на бившия лидер на Белия дом и са му снели отпечатъци. Процедурата е рутинна - Тръмп ще бъде освободен след официалното предявяване на обвиненията срещу него, след което ще напусне съда свободно.

Доналд Тръмп пристигна в съда заедно с адвокатите си. Пред магистратите той пледира "невинен“ по всички обвинения за неправилно съхраняване на класифицирани документи за националната отбрана, съобщи американският вестник USA Today. Освен за незаконно съхраняване на класифицирани документи за отбраната, Тръмп е обвинен и във възпрепятстване на правосъдието.

В дома на бившия американски държавен глава бяха намерени и папки за ядрената програма на САЩ, за военните способности и слабости на съюзниците. Републиканецът определя обвиненията срещу него като "намеса в изборите" и прехвърля вината на администрацията на настоящия президент Джо Байдън. Привърженици на бившия президент се събраха пред сградата съда, за да протестират срещу обвиненията, повдигнати срещу Тръмп. 

Председателстващият съдия по делото Джонатан Гудман забрани правенето на видеозаписи или снимки на Тръмп в сградата на съда. Медийното затъмнение контрастира с отразяването на процеса срещу него в щата Ню Йорк през април.

Малко преди да се отправи към сградата на Федералния съд в Маями, бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп сподели съобщение в социалните мрежи с текст: "Един от най-тъжните дни в историята на нашата страна. Ние сме нация в упадък!“.

Изслушването ще даде тласък на процес, който според мнозина ще се проточи с години.