Арест на президента на Руската федерация в чужбина по решение на Международния наказателен съд (МНС) ще бъде casus belli за Москва, предупреди Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, отговаряйки на въпроси на руски медии, включително ТАСС, и потребителите на социална мрежа.

"Нека си представим – ясно е, че това е ситуация, която никога няма да се осъществи, да – но все пак нека си представим, че се случи. Настоящият глава на ядрена държава пристига на територията, да речем, на Германия и е арестуван. Какво е това? Обявяване на война на Руската федерация! И в този случай всички наши средства ще отлетят към Бундестага, към канцлерството и така нататък", подчерта политикът.

Коментирайки думите на германския министър на правосъдието Марко Бушман, че Берлин ще бъде длъжен да изпълни решението на МНС и да арестува руския лидер, ако той пристигне на територията на Германия, Медведев отбеляза: "Той разбира ли, че това е casus belli“ , че това е обявяване на война? Или е бил лош ученик?"

Като цяло той смята, че решението на МНС "създава колосален негативен потенциал" на фона на и без това лошите отношения на Москва със Запада. "Вече имаме много лоши отношения със западния свят, добре, те вероятно не са били по-лоши в цялата история. Дори по времето, когато Чърчил изнесе речта във Фултън, те бяха по-добри. Ето. И изведнъж вземат такова решение по отношение на главата на нашата държава“, обясни заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Освен това бившият руски президент заяви, че Западът иска да дестабилизира политическата ситуация в Русия и да раздроби страната на части, които ще бъдат лишени от възможността да се защитава и в крайна сметка ще се лишат от своите национални богатства в замяна на влизане в НАТО.

"За какво им е такава държава, която има гигантска територия и най-сериозен ядрен щит и дори не се подчинява на американците? Абсолютно за нищо", убеден е зам.-председателят на Съвета за сигурност на РФ. Следователно, продължи той, "желанието [на Запада] е много просто: да се дестабилизира политическата ситуация, да се раздели страната на части, достатъчно големи, да се преговаря с всяка от тези части, да се денуклеаризира и демилитаризира всяка от тези части, а след това идват и предлагат услугите си [за защита на тези части]".

Според Медведев "такива парчета имат шанс дори да влязат в НАТО, особено при условията на подялба на нашето национално богатство". "Така че намеренията им са разбираеми“, подчерта заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на РФ.

"Те (западните страни) не искат никакво равноправно партньорство с нас, защото не им е необходимо“, каза още Медведев, отбелязвайки, че същото се отнася и за отношението на Запада към Китай. "Не защото ние сме някакви диви и неправилни, а просто защото те нямат нужда. Те трябва да доминират според собствените си идеи“, смята политикът.

Според заместник-председателя на Съвета за сигурност на РФ "така нареченият англосаксонски свят" е развил такива идеи за себе си и тези възгледи "от гледна точка на самите англосаксонци са донякъде последователни - това е техния свят, те го контролират, те определят правилата, включително прословутия ред, основан на правила“.

"Англосаксонският свят се опитва да управлява всичко това и засега след разпадането на Съюза, Варшавския договор и СИВ те успяха“, заяви той. "И тогава Китай започна рязко, а след това ние се отвързахме от тях и започнахме да се държим независимо. Това наистина не им харесва, така че следващите години, дори десетилетия, няма да бъдат спокойни", заключи Медведев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност отбеляза, че докато е учил в университета и доктуратурата, му се е струвало, че Русия ще има нормални партньорски отношения със Запада, "защото ние не сме врагове, нямаме идеологически различия: ние вече не изповядваме такъв твърд комунизъм, имаме пазарна икономика, демократични избори и т.н." По-късно, потапяйки се в нюансите, според Медведев става ясно, че партньорството със Запада е само "някакви представи, понякога превръщащи се в илюзии“.