Петролният гигант Saudi Aramco съобщи в неделя, че печалбата му е нараснала до 161 милиарда долара миналата година поради по-високите цени на суровината, рекорден резултат за енергийна фирма, която е от решаващо значение за икономиката на кралството, предава Associated Press.

Фирмата, известна официално като Saudi Arabian Oil Co., заяви в годишния си отчет, че печалбата представлява "най-високата й годишна печалба като листвана компания“. Това се дължи на покачването на цените на енергията, след като Русия започна войната срещу Украйна през февруари 2022 г., като санкциите ограничиха продажбата на петрол и природен газ на Москва на западните пазари.

Печалбите са нараснали с 46,5% в сравнение с резултатите на компанията за 2021 г. от 110 милиарда долара. Тя спечели 49 милиарда долара през 2020 г., когато светът беше блокиран от мерките срещу коронавируса и цените на петрола за кратко паднаха.

Резултатите на Aramco, разглеждани като водещи за глобалния енергиен пазар, отразяват огромните печалби, наблюдавани при тези на британския енергиен гигант BP, американските Exxon Mobil, Shell и други през 2022 г.

Базовият суров петрол Brent сега се търгува около 82 долара за барел, въпреки че цените достигнаха над 120 долара за барел през юни. Aramco, чието богатство зависи от световните цени на енергията, обяви рекордна печалба от 42,4 милиарда долара през третото тримесечие на 2022 г. на фона на този скок на цените.

Тези високи цени допълнително обтегнаха връзките между кралството и Съединените щати, които традиционно са гарант за сигурността сред арабските държави от Персийския залив на фона на напрежението с Иран. Преди междинните избори през ноември кралството обяви, че администрацията на Байдън се е опитала да отложи решението на ОПЕК и съюзниците, включително Русия, за намаляване на производството, което би могло да запази цените на бензина по-ниски за гласоподавателите – оповестявайки типично задкулисните преговори, обичайни за региона.

Президентът Джо Байдън предупреди кралството, че "ще има някои последствия за това, което направиха“ по отношение на цените на петрола. Тези последици обаче все още не са видими, тъй като Саудитска Арабия и Иран отидоха в Китай, за да постигнат дипломатическа сделка в петък. Цените на бензина в САЩ сега са средно 3,47 долара за галон, което е с около долар по-малко от миналата година.

Огромните петролни ресурси на Саудитска Арабия, разположени близо до повърхността на нейната пустиня, я правят едно от най-евтините места в света за производство на суров петрол. За всяко покачване с 10 долара на цената на барел петрол Саудитска Арабия ще прави допълнителни 40 милиарда долара годишно, според Института за международни финанси.