Арабската лига е решила да възстанови членството на Сирия след 12 години прекъсване, съобщи Anadolu Agency.

Обръщайки се към пресконференция в Кайро, египетският външен министър Самех Шукри е заявил, че външните министри на Арабската лига са се съгласили да възобновят участието на сирийски правителствени делегации в срещите на Лигата.

Решението е взето след среща на арабските външни министри в египетската столица.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт е потвърдил, че Сирия е приета отново в панарабската организация.

Говорейки по време на същата пресконференция, Абул Гейт е заявил, че е сформирана последваща комисия от Египет, Саудитска Арабия, Йордания и Ирак, за да проследи уреждане на сирийската криза.

"Установяването на нормални отношения между Сирия и арабските страни е суверенно решение на всяка страна“, е добаил той.

Медията припомня, че арабските външни министри са дали своето условно одобрение за връщането на Сирия в Арабската лига.

Според саудитското списание Al Majalla връщането на Сирия в Арабската лига е обусловено от това сирийския режим да предприеме практически стъпки за разрешаване на сирийската криза.

Решението за възстановяване на членството на Сирия е преди годишната арабска среща на върха в Саудитска Арабия на 19 май.

Сирия е отстранена от 22-те държави през 2011 г. заради бруталното потушаване на продемократичните протести от страна на режима, което доведе до гражданска война.

Сирийският режим обаче започна да обменя официални посещения и контакти с няколко арабски страни през последните месеци.